Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På fredagen invigdes boendet med samisk profil i Umeå. Man gjorde det genom att klippa band. Foto: Josefine Holgersson/SVT

Nu har omsorgsboendet med samisk profil invigts i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ett år senare än det var tänkt. Men på fredagen invigdes boendet med samisk profil i Umeå.

– Jag tror att man kommer trivas jättebra här, säger Märta Andersson.

Tanken var att Umeå redan för ett år sedan skulle öppna en avdelning med samisk profil på ett omsorgsboende i kommunen.

Arbetet drog ut på tiden men på fredagen invigdes Tegs vård- och omsorgsboende till slut, dit många nyfikna hade tagit sig för att spana in boendet.

– Det är inbjudande, varmt och trivsel. Färgerna blev som vi stakade ut från början. Jag tror att man kommer trivas jättebra här, säger Märta Andersson som var med i referensgruppen.

De samiska inslagen syns både i utom- och inomhusmiljön, med bland annat en särskild eldstad, samisk konst och firande av samiska högtider.

– Det har funnits en stor efterfrågan på ett boende som kan erbjuda en samisk inriktning. Kommunen har tillsammans med den samiska minoriteten pratat om hur vi kan möta efterfrågan på bästa sätt, och nu kan vi äntligen slå upp dörrarna. Förhoppningen är att enheten utöver samisk kultur också ska kunna erbjuda språkkunnig personal, säger äldrenämndens ordförande Carin Nilsson (S).

Lena Maria Nilsson, ordförande Såhkie, Umeå sameförening och Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande. Foto: Josefine Holgersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.