Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Fjellström, Vilhelmina Norra sameby, Karl-Johan Ottosson, kommunchef, Jonas Stinnerbom, ordförande Vilhelmina Norra sameby och Mathias Blind, ordförande Vilhelmina Södra sameby. Foto: Vilhelmina kommun

Ny överenskommelse – ska leverera renkött vid kris eller krig

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina kommun har tillsammans med samebyarna i kommunen slutit ett nytt avtal.

Det innebär att samebyarna ska leverera renkött till kommunen i händelse av krig eller kris i landet.

– Det här är egentligen en självklarhet, säger Jonas Stinnerbom, ordförande i Vilhelmina Norra sameby.

I händelse av kris eller krig i Sverige så har nu Vilhelmina kommun gjort en överenskommelse med Vilhelmina Norra sameby och Vilhelmina Södra sameby.

Den innebär att kommunen kan avropa 3 000 kilo renkött från samebyarna inom kommunen för att säkerställa livsmedel till kommunens vård, skola och omsorg.

– Det här höjer vår krisberedskap i väldigt hög grad i och med att råvaran finns lokalt tillgänglig. En fördel är också att våra egna kök kan tillaga detta, och det finns också stora möjligheter att variera den här råvaran, säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef, i ett pressmeddelande.

”Höjer statusen på rennäringen”

Samebyarna är positiva till överenskommelsen där kalvningsperioden under maj, juni och juli är undantagen från den.

– Det här är egentligen en självklarhet om man tänker efter, och vi har pratat om lite löst om det vid andra tillfällen också. Så när Karl-Johan kom med det här förslaget lät det väldigt rimligt i mina öron, säger Jonas Stinnerbom, ordförande i Vilhelmina Norra sameby

Hans ordförandekollega Mathias Blind, Vilhelmina södra sameby, framhåller också att detta kan höja statusen för rennäringen.

– En sådan här överenskommelse höjer statusen på rennäringen som yrke och renen som råvara. Det är bra att rennäringen blir efterfrågad och att vi kan hjälpa till vid kris, med en helt lokalt producerad resurs som finns på plats. På så vis kanske folk börjar se oss mer för vad vi är – att vi är producenter och inte bara någonting som är i vägen för exploatering, bilar eller skotrar, säger han.

I klippet: Hör Karl-Johan Ottosson, kommunchef, om överenskommelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.