Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Tre frågor om – vad handlar egentligen tvisten om? Foto: SVT

Tre frågor: Därför är de i konflikt med varandra

Uppdaterad
Publicerad

Statens tvångsförflyttningar av samer är bakgrunden till den tvist som nu igen ska avgöras av tingsrätten i Lycksele.

Det handlar om renskötselrätten i Tärnabyområdet. Föreningen Vapsten lappby, vars medlemmars förfäder har förlorat möjligheten att utöva sin renskötselrätt, har stämt Vapsten sameby.  Vapsten samebys medlemmar bedriver renskötsel i området idag och är ättlingar till de renskötare som tvångsförflyttades av staten på 1930-talet från Karesuando.

Rättegången tas om – tingsrätten fick bakläxa

Det är andra gången den här rättegången hålls i Lycksele tingsrätt. Tingsrätten dömde att båda grupperna har rätt att utöva renskötsel inom Vapsten samebys område.  Hovrätten gav tingsrätten bakläxa då man menade att tingsrätten tolkat Vapsten lappbys yrkande fel.

Hovrätten menade också att tingsrätten tagit intryck av Girjasdomen, som kom under den här processens gång. Och eftersom man inte uppmärksammat parterna om det så har man enligt hovrätten agerat i strid med grundläggande processrättsliga principer.

I klippet ovan sammanfattar Sameradions reporter Jörgen Heikki processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer