Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska kyrkan ta ställning i politiskt känsliga frågor? Hör tillträdande ärkebiskopen för Svenska kyrkan, Martin Modéus, förklara sin inställning. Foto: SVT/TT

Nya ärkebiskopen: ”Kyrkan har en skyldighet att tala”

Publicerad

Under ärkebiskop Antje Jackelén har Svenska kyrkan inte bara bett samerna om ursäkt. De har även tagit i ställning i frågor som till exempel om gruvan i Gállok.

Nu går hon i pension – och i Aktuellt på onsdgskvällen pressades efterträdaren Martin Modéus om ifall han kommer fortsätta vara lika politisk.

Antje Jackelén har blivit populär inom Sápmi. Men på grund av sina politiska ställningstaganden har hon genom åren även mött kritik från framför allt högerpolitiskt håll.

Det tog Aktuellt fasta på när de intervjuade den nyvalda efterträdaren.

– Det viktiga just nu att förklara vilken kompass jag har för att bedöma var man ska uttala sig och inte. När människan och skapelsens värde och värdighet är hotade, då har kyrkan en skyldighet att tala, säger Martin Modéus då Aktuellt-programledaren Nike Nylander frågar om vad han tycker att kyrkan ska engagera sig i.

”Bra att vi samtalar”

Aktuellt: Kyrkan tog ställning mot en etablering av en gruva i Kallak ganska nyligen, varför ska Svenska kyrkan gå in i så pass konkreta frågor?

– Man kan alltid diskutera konkretionsgrad, det tycker jag är bra att vi samtalar om. Men om man åtminstone har den här kompassen så kan man göra begripligt varför kyrkan är inne i vissa frågor och inte i andra, säger Martin Modéus.

Aktuellt: Hör jag lite självkritik från dig nu om de här frågorna?

– De dagsaktuella frågorna är det Antje Jackelén som svarar för just nu. Men jag tycker alltid vi ska utvärdera. Vi gick in, vi talade på det sättet, folk sa så och så får vi stämma av det mot den här kompassen.

Martin Modéus är nuvarande biskop i Linköpings stift. Han valdes till ärkebiskop i den andra valomgången med 59 procent av rösterna. Han efterträder ärkebiskop Antje Jackelén när hon går i pension den 30 oktober 2022.

Se mer från Aktuellts intervju med nyvalda ärkebiskopen i klippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer