Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sameminister Parisa Liljestrand. Foto: Anna-Maria Ahlén

Nya sameministern: ”Jag ska lyssna och lära”

Uppdaterad
Publicerad

Sameministern Parisa Liljestrand hoppas på en bra dialog kring de samiska frågorna.

I lördags hölls ett seminarium i Stockholm med rubriken ”Den svenska samepolitiken får inte glömmas”. Kerstin Andersson, Amnesty Sápmi, och en av arrangörerna säger att syftet med seminariet ar att samla olika samiska organisationer och politiska partier för att lyfta de samiska frågorna, framtidsfrågor som markrättigheter, kvarlevor och heliga föremål.

-Planen är att det här ska bli ett årligt återkommande evenemang och mötesplats kring samepolitik i Sverige.

Övriga arrangörer var Sameföreningen i Stockholm och Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet.

Ministern berörd av berättelserna

En av deltagarna var nytillträdde same- och kulturminister Parisa Liljestrand (M).

– Det känns fint  och viktigt att vara här idag som representant för regeringen och visa att det här är frågor som inte får glömmas bort och det är viktigt att fortsätta arbeta med, säger Parisa Liljestrand som gjorde sitt första offentliga framträdande som sameminister under seminariet.

Hon blev starkt berörd av alla vittnesmål om övergrepp och rasism mot samer.

– Jag tycker att just de här personliga berättelserna och historierna, där människor delar med sig av sin egen bakgrund och sin egen historia, det går ju rätt in i hjärtat på en.  Och sen är det ju många kvinnor, män och barn har blivit utsatta för rasbiologiska mätningar, rasism, diskriminering. Det här är nära i vår svenska historia och då känns det som att det tar tag i varenda liten cell i ens kropp, säger Liljestrand.

Viktigaste roll lyssna och lära

Men ministern kan ännu inte säga hur hon ska ta med sig den här kunskapen och erfarenheterna in i arbetet som sameminister.

– Jag tror att min viktigaste roll nu är att lyssna och lära, samt naturligtvis ta del av sanningskommissionens resultat och få fortsätta arbetet med minoritetsfrågorna och samefrågorna, säger hon.

Som sameminister hoppas hon på samförstånd och en bra dialog.

– Jag hoppas kunna bidra till en bra dialog, att vi får ett bra samförstånd och att vi kan fortsätta driva frågor gemensamt. Det är svåra och komplexa frågor och jag hoppas att jag kan vara en bra sameminister som har örat mot marken och att vi får möjlighet till en fin dialog, säger Parisa Liljestrand.

Samiska företrädare tveksamma

Svenska Samernas Riksförbunds ordförande Matti Blind Berg som också var en av de medverkande i seminariet, har inga större förhoppningar på förändringar i samepolitik de kommande fyra åren:

– Jag har inga större förväntningar att det ska hända så mycket. Från regeringens och makthavarnas sida gör man väl allt för att inte stärka ett samiskt självstyre och samisk rätt, utan det är nog vi själva som får kämpa vidare för att flytta positionerna framåt och uppåt. Det kommer nya unga politiker och aktivister som är duktiga på att föra fram våra åsikter. Jag har ändå en optimistisk grundsyn.

Även Kerstin Andersson känner en viss tvekan.

– Jag tycker inte att jag fick några konkreta besked för de närmaste fyra åren, vi kommer att följa deras arbete och vi kommer att jag dem i de frågor som vi är engagerade i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.