Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

UR gör program på nordsamiska

Publicerad

Klimatförändringar, polarnatt och de samiska stjärnbilderna. Efter flera års insamlande av material har nu fotografen Peter Roséns miljöbilder från norra Sápmi gett liv åt UR:s nya programsatsning – på både nordsamiska och svenska.

För två veckor sedan sändes första avsnittet av UR:s nya undervisningsprogram ”De åtta årstidernas land”. Med grunden i Sápmis åtta årstider utforskas bokstavligen allt mellan himmel och jord under sex avsnitt fyllda med fakta om norra Sveriges djur och natur.

Önskat sedan lång tid

Det var Peter Rosén, fotografen som bidragit med seriens bildmaterial, som först kom med idéen. Detta plockades upp av UR, där man såg en chans att använda den idéen för att möta ett behov man redan sedan tidigare visste fanns i skolorna.

-Vi har haft en dialog med både den svenska och samiska skolan angående deras behov sedan flera år. Där har det många gånger lyfts ett önskemål om ett sånt här program, att det vore väldigt givande när man undervisar i de här ämnena. Så det kändes väldigt fint att kunna göra det, säger Lisa Wiman som är ansvarig projektledare.

Programmet som är gjort på omväxlande både svenska och nordsamiska kan ses på söndagkvällar i TV2, där det tredje avsnittet kommer att visas i kväll.

Hör Lisa Wiman berätta mer om tanken kring programmet i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.