Lantbruks- och matminister Sandra Borch. Foto: Terje Pedersen/TT

Omfattande översyn av rennäringslagen på norsk sida

Publicerad

Den norska regeringen har beslutat om en omfattande översyn av rennäringslagen.

– Jag har stora förhoppningar på att det här arbetet ska leda till en näringslag som lägger grunden för en god utveckling av rennäringen, säger lantbruks- och matminister Sandra Borch i ett pressmeddelande.

Det har talats om det redan tidigare men beskedet kom under torsdagen. Regeringen på norsk sida ger Lantbruks- och matdepartementet i uppdrag att genomföra en omfattande översyn av rennäringslagen.

– Det är viktigt att olika intressen får höras och därför involverar vi brett berörda intressen, säger lantbruks- och matminister Sandra Borch.

Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) ska involveras redan tidigt i processen, utlovar regeringen. Även Sametinget på norsk sida ska tas in i arbetet.

Den norska rennäringslagen har flera gånger kritiserats för att inte innehålla ett tillräckligt skydd mot industrisatsningar och andra ingrepp i markerna. Den har även kritiserats i samband med att renägare på norsk sida tvingats till masslakt av renar efter beslut från myndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.