Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inger Axiö, ordförande för Sameföreningen i Stockholm vill hitta bättre samarbetsformer med Stockholms alla förvaltningar och det för att urfolket inte ska buntas ihop med andra grupper med helt andra agendor. Foto: SVT

Omtag för sameföreningen och Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna hålls nya möten efter det att sameföreningen avslutat samarbetet med Stockholms stad.

– Det blev alldeles för tungrott för oss. Dessutom buntades vi ihop med andra minoriteter och grupper, förklarar Inger Axiö som sedan i våras är ordförande för Sameföreningen i Stockholm.

Senhösten inleddes också med ett avhopp av den som varit verksamhetsledare för föreningen.

Upprinnelsen till att sameföreningen drog i bromsen var formerna för samarbetet. Med alltför många olika förvaltningar och stadsdelar blev det ogörligt.

– Vi är en ideell förening, det krävs ett annat sätt att arbeta för att det inte ska blir för tungrott. Vi är ett urfolk och bör inte buntas ihop med en massa andra grupper, menar Inger Axiö.

Under hösten hoppade den projektanställde av sitt uppdrag, ett uppdrag som handlar om 40 procents tjänstgöring som verksamhetsledare.

– Det är Kristin Olsen i Östersund, ordförande för Niejda, som ska jobba för oss nu. Hon finns i Östersund men vi är van att jobba digitalt på distans, säger Axiö.

Fler möten

Under veckan som gått har  samtal hållits med Stockholms stad om en framkomlig väg för samarbetet. Sameradion har tidigare även varit i kontakt med Borgarrådet i Stockholm.

– Det senaste var ett bra möte. Nu ska stadsledningen återkomma till oss så hoppas jag att vi finner ett bättre sätt att få göra vår röst hörd, säger hon.

 Sameföreningen startade som en kamratförening, en förening som nyligen firade 75 år.

Hör Inger Axiö, ordförande för Sameföreningen i Stockholm i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.