På Världskulturmuseet i Göteborg ställer 36 designers från urfolken i Nordamerika ut sina kläder under namnet Native American Fashion. En orange tröja är en del av utställningen. Den har blivit en symbol för den identitet och kultur som togs ifrån urfolksbarn i Kanada när de tvångsplacerades i internatskolor. Modeskaparen Steve Tamayo, och hans dotter är hjärnorna bakom verket.
Orangea tröjan påminnelse
– Den orangea tröjan är en påminnelse om de barn som stals från Kanadas ursprungsbefolkning, men vi har också upplevt samma sak, säger Tamayo.
Historien börjar med Phyllis Webstad som bar en orange tröja under sin första dag på det kanadensiska internatet 1973. Tröjan togs ifrån henne och berättelsen om den stulna tröjan och förlorad identitet blev starten på en nationell rörelse – en rörelse som är högst personlig för Tamayo.
– Min mamma föll offer för internatsystemet, de tog henne när hon var fyra och när hon väl kom hem hade mina morföräldrar gått bort. Hon fick aldrig uppleva en riktig familj, det blev taget från henne.
”Varje barns liv har ett värde”
Den orangea tröjan har blivit en symbol för försoning, medvetenhet och solidaritet med ursprungsbefolkningar i både Kanada och andra delar av Nordamerika.
– Det är ett sätt att visa att varje barns liv har ett värde.
Den 30 september är den officiella dagen för rörelsen. Dagen uppmuntrar till reflektion och utbildning om koloniala övergrepp och deras långvariga konsekvenser.
– Folk tänker att det här är längesen men jag är ju första generationen som inte skickades till internatskola, säger Tamayo.
Utställningen Native American Fashion finns på Världskulturmuseet till november 2026.