Pandemier leder till ökat intresse för samisk mat

Uppdaterad
Publicerad

Hur kopplar man ihop pandemier och uppsving för samisk mat? Jämtländske restaurangägaren Elaine Asp, har ett svar:

– Folk har fått upp ögonen för att vi måste ha matproduktionen nära oss. Det efter några rejäla näsbrännor under de senaste åren. Det gynnar oss som är matproducenter.

Att samisk mat trendar, det råder det inga tvivel om. Enligt jämtländske krögaren, Elaine Asp, som prisats och uppmärksammats vid flera tillfällen för sin samiska kokkonst, så handlar det om att lokalproducerad mat och traditionella tillagningsmetoder blivit intressant för många fler. Samisk mat är hetare än tidigare och det glädjer henne.

Vad efterfrågar kunderna idag?

– Nära, råproducerade och genuina, både råvaror och rätter. Folk har blivit så medvetna om att vi måste värna det som är nära oss.

Trenden växer

Elaine Asp tror att trenden kommer att hålla i sig och växa, och matlagning inom de samiska näringarna likaså.

– Nu är det ett fåtal. Jag tror att det blir fler som kommer att hålla på med mat- och matlagning inom de samiska näringarna. Jag tror också att fler utanför näringarna kommer att se på den samiska maten lite avundsjukt och inse att det är samisk mat som folk vill ha.

Men hon tror inte att fascinationen över den samiska maten leder till att det tillagas samisk mat ”i var mans kök”.

– Gemene man är lite för okunnig och tror att det är svårare än vad det är. Samtidigt så handlar det om traditionella kunskaper som liknar det gamla bondesamhällets.

Hantverk måste läras

Enligt Elaine Asp så handlar de samiska traditionella metoderna om att ta tillvara på allt. Rökning och torkning som är vanliga metoder inom samisk råvaruhantering bygger på gamla kunskaper, även dessa metoder användes inom bondesamhället.

– Det handlar om ett hantverk. Något du måste lära dig. Det gör man inte på en kort kurs. Det kan ta en livstid ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.