Att samisk mat trendar, det råder det inga tvivel om. Enligt jämtländske krögaren, Elaine Asp, som prisats och uppmärksammats vid flera tillfällen för sin samiska kokkonst, så handlar det om att lokalproducerad mat och traditionella tillagningsmetoder blivit intressant för många fler. Samisk mat är hetare än tidigare och det glädjer henne.
Vad efterfrågar kunderna idag?
– Nära, råproducerade och genuina, både råvaror och rätter. Folk har blivit så medvetna om att vi måste värna det som är nära oss.
Trenden växer
Elaine Asp tror att trenden kommer att hålla i sig och växa, och matlagning inom de samiska näringarna likaså.
– Nu är det ett fåtal. Jag tror att det blir fler som kommer att hålla på med mat- och matlagning inom de samiska näringarna. Jag tror också att fler utanför näringarna kommer att se på den samiska maten lite avundsjukt och inse att det är samisk mat som folk vill ha.
Men hon tror inte att fascinationen över den samiska maten leder till att det tillagas samisk mat ”i var mans kök”.
– Gemene man är lite för okunnig och tror att det är svårare än vad det är. Samtidigt så handlar det om traditionella kunskaper som liknar det gamla bondesamhällets.
Hantverk måste läras
Enligt Elaine Asp så handlar de samiska traditionella metoderna om att ta tillvara på allt. Rökning och torkning som är vanliga metoder inom samisk råvaruhantering bygger på gamla kunskaper, även dessa metoder användes inom bondesamhället.
– Det handlar om ett hantverk. Något du måste lära dig. Det gör man inte på en kort kurs. Det kan ta en livstid ibland.