Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Permanent forum för urfolk, 22 sessionen har startat. Foto: Stefan Karlsson

Permanent forum i New York har startat

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen, svensk tid, öppnades FN:s permanenta forum sin 22 session i FN:s högkvarter i New York. Urfolk från hela världen är samlade och samiska ungdomar är också på plats för att lyfta samiska frågor.

– Det är så klart en mycket bra känsla att få möta kollegor igen. Att få träffas i det här forumet och få möjlighet att föra fram våra frågor, säger Petra Laiti, ordförande för samiska ungdomsförbundet i Finland.

Förväntningarna på den 22 sessionen, den första fysiska efter corona-pandemin, är stora bland urfolken. Samtidigt möts delegaterna på plats av många negativa nyheter också, konstaterar Petra Laiti.

– Det är fruktansvärt att komma hit och verkligen se hur hårt pandemin har påverkat urfolkssamhället och hur det förhindrar människor att komma hit. Världen har förändrats fullkomligt på det här åren som vi inte har kunnat träffas. Man märker verkligen skillnaden, säger hon.

USA:s inrikesminister på plats

En mängd anföranden hölls av ledamöterna under öppningsceremonin, den som dock fick flest applåder var Deb Haaland, inrikesminister i USA som har stora möjligheter att kunna påverka. Samiska ungdomarna var glada över att Haaland tagit sig tid att närvara på konferensen.

– Det var så roligt att få se henne, hon tillhör ju vårt folk. Och när hon har hög position som hon har var det verkligen spännande att höra hennes anförande, hon är väldigt duktig på att tala, säger Elle Rávdna Näkkäläjärvi.

Samarbete mellan samiska ungdomsförbunden

Samiska ungdomsförbunden i Sverige, Norge och Finland jobbar tillsammans fram ett anförande som ska hållas senare. De tycker att det är viktigt att lyfta samiska frågor i den här sortens arena.

– Både Fosendomen och processen runt den, gruvkonflikten i Kiruna, sametingslagen i Finland, allt det bryter ner hälsan i vårt samhälle och påverkar vårt välmående. Det är viktigt att visa hur mycket som nu plötsligt sker runtomkring i Sápmi och ungdomarna måste kämpa för sin rätt och vilka märken det lämnar hos ungdomarna. Vi har mycket jobb att göra här, säger Petra Laiti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.