Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Vannar, Samernas Väl och Kerstin Hellgren Tobiasson, Socialdemokraterna. Foto: Stefan Karlsson

Politikerna oense om samisk äldreomsorg i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Flera samiska förvaltningskommuner kritiseras för att inte erbjuda samisk äldreomsorg. En av dem som fått kritik är Jokkmokks kommun.

SVT Sápmi arrangerade en debatt mellan Karin Vannar (Samernas Väl) och Kerstin Hellgren Tobiasson (S), socialnämndens ordförande i Jokkkmokk.

Jokkmokks kommun har varit samisk förvaltningskommun sedan år 2000. Det innebär bland annat att de, enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, helt eller delvis ska erbjuda äldreomsorg på samiska för den som begär det.

När Karin Vannar (Samernas Väl) och Kerstin Hellgren Tobiasson (S) möttes i debatt var de oense om det överhuvudtaget finns någon samisk äldreomsorg eller inte.

Följ SVT Sápmis valbevakning

– Jag håller inte riktigt med dig. Vi har samisk äldreomsorg, säger Kerstin Hellgren Tobiasson.

– Jag skulle inte riktigt kalla det samisk äldreomsorg, det är en profilerad avdelning där det är blandat, säger Karin Vannar.

Se debatten i klippet här ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet