Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Tjikkom jobbar med de osynliga ackjorna i reportaget från 2020. Foto: SVT/Stefan Karlsson

Ärofyllt pris till Ájtte med flera museer för migrationsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Identity on the Line (2019-2023) får European Museum Academy Prize 2022. Det är Ájtte museum tillsammans med flera andra europeiska museer och universitet som samarbetar i projektet.

– Det känns jätteroligt, det kallas för Nobelpriset i museumvärlden, berättar Elina Nygård, projektledare för Ájttes del. 

De olika museerna har lyft långsiktiga konsekvenser av olika migrationsprocesser i Europa de senaste 100 åren. För Ájttes del har man fokuserat på tvångsförflyttningarna av samer.

– Det känns jätteroligt, det här projekt är ganska tungt med svåra berättelser, det är kul att de tycker att vi hanterat det fint. Det var oväntat, vi har inte sökt priset själva, säger Elina Nygård.

Gemensam utställning till marknaden

Priset får de från European Museum Academy med motiveringen att man lyft och medverkat till förståelse för migration och identitet i Europa.
Det är endast ett fåtal museer och institutioner i Europa som fått det här priset. De samarbetande kulturinstitutionerna som fick priset firade tillsammans i Polen och Litauen förra veckan.

Nu är det ett år kvar av projektet. Projektledaren på svensk sida, Elina Nygård, tror att de nyskapade kontakterna kommer leda till fler samarbetsprojekt.

– Det här sista året handlar mycket om att nå ut med det vi har gjort. En gemensam utställning kommer hit till Ájtte under marknaden i februari.

Se reportaget ovan från september 2020 från färdigställandet av utställningen om tvångsförflyttningarna

Vest-Agder-museet i Norge
Knud Rasmussens Hus i Danmark
Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Sverige
Museum of Middle Pomerania i Polen
University of Vilnius i Litauen
National Museum of Contemporary History i Slovenia
Ethnographic Museum of Istria i Kroatia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.