Rättegången mot mannen som jagade renar skjuts fram – för tredje gången

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger har Luleå tingsrätt ställt in rättegången mot den man som 2019 jagade renar med lastbil. I januari sköts den fram igen.

– Det hör inte till vanligheterna, säger Monika Isaksson, handläggare på Luleå tingsrätt.

Den 11 januari i år var det planerat att rättegången mot den person som 2019 jagade renar med lastbil skulle hållas i Luleå tingsrätt. Men den ställdes in på grund av att den tilltalade och målsägande har anmält sig sjuka.

”Blir otroligt arg”

Händelsen utspelade sig i november 2019. Mannen postade själv videoklippet i en öppen grupp för lastbilschaufförer. På bara en timme hade över 200 personer kommenterat, de flesta i anklagande ordalag mot chauffören. Videon togs bort från gruppen efter att Sameradion och SVT Sápmi hade publicerat nyheten.

– Först och främst blir jag ju otroligt arg. Det väcker känslor i en att man kan behandla renen på det här sättet. Jag kände direkt att det här är ett polisärende, polisanmäla på nåt sätt, sade Marita Stinnerbom, dåvarande ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, till Sameradion & SVT Sapmi då.

Hon fortsatte:

– Den här chauffören som kör den här lastbilen, han begår ett brott och det här måste också företaget ta tag i för det här är inte okej. Det här bryter mot djurskyddslagen och rennäringslagen.

Händelsen polisanmäldes med brottrubriceringen djurplågeri enligt rennäringslagen.

Chauffören: ”Felbedömde situationen”

Första gången som rättegången planerats att hållas var i april 2021, andra gången i augusti och nu tredje gången i januari i år. Luleå tingrätt har bokat ut en ny tid för rättegången, 18 maj.

– Det hör inte till vanligheterna att man bokar ut en rättegång så här många gånger, men med vissa mål så händer det, säger Monika Isaksson, handläggare på Luleå tingsrätt.

Lastbilschauffören ville inte ställa upp på en intervju med SVT Sápmi. Men var i efterhand ångerfull i ett sms till redaktionen.

”Det kan hända att jag fel bedömde situationen. Och jag ber om ursäkt för det”, skrev han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.