Foto: Paul Wennerholm/TT

Regeringen håller fast vid Gállok-beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu yttrat sig i frågan kring gruvplanerna i Gállok/Kallak.

Där skriver näringsminister Ebba Busch att det inte finns grunder för att riva den förra regeringens beslut.

Hon hänvisar till försvaret och argumenterar för att gruvan skulle vara viktig för Sverige.

Regeringen bad om mer tid om att lämna sitt yttrande kring gruvplanerna i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk.

På torsdagen lämnades yttrandet till slut in till Högsta förvaltningsdomstolen vilket Sameradion var först med att berätta om.

Där skriver näringsminister Ebba Busch att det inte finns grunder för att riva den förra regeringens beslut om att ge bearbetningskoncession för Gállokgruvan.

Regeringen konstaterar också i sitt svar att gruvan är viktig för Sverige sett till försvaret.

”I ett totalförsvarsperspektiv är det av vikt att Sverige har handelsvaror och järn av det slag som förekommer i Kallak. Mot denna bakgrund anser regeringen, i enlighet med den bedömning som gjordes i regeringsbeslutet, att det område som innehåller fyndigheten i Kallak är av riksintresse”.

Överklagades av samebyar

Lisa Länta, företrädare för Jåhkågasska tjiellde, studsar till på en del av regeringens yttranden. Hon tycker att det är direkt förvånande att regeringen menar att den internationella FN-konventionen ICCPR, om medborgerliga och politiska rättigheter, som Sverige har ratificerat inte är tillämplig i det här fallet.

– Å andra sidan, om den är tillämplig kan det betyda att koncession inte ska beviljas eftersom den har så stor påverkan på samernas kulturutövning, säger hon till SVT Sápmi.

Det var i mars 2022 som den dåvarande regeringen beviljade bearbetningskoncession till gruvplanerna.

Beslutet överklagades av Jåhkågasska tjiellde, Sirges sameby samt Naturskyddsföreningen och i september förra året var det förhandling i Högsta förvaltningsdomstolen. Nästa steg för Jåhkågasska tjiellde är ett föreläggande från högsta förvaltningsdomstolen att senast 12 februari svara på regeringens yttrande.

Dom i målet från högsta förvaltningsdomstolen väntas under våren.

SVT Sápmi söker Ebba Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.