Procession mot gravplatsen där de 25 näveraskar som innehåller kvarlevor ska jordfästas under återbegravningen på försoningsceremonin vid Gammplatsen, Lycksele 9 augusti 2019 Foto: Henrik Montgomery / TT /

Regeringen tillsätter samisk sanningskommission

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att tillsätta en samisk sanningskommission.

Uppdraget blir att kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna och dess konsekvenser för det samiska folket. Kommitténs sammansättning ska beslutas gemensamt av Sametinget och regeringen. Den 1 december 2025 ska uppdraget med samisk sanningskommission redovisas.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind berättade tidigare i höst att det smärtar henne att samerna inte behandlats som människor.

Startskottet- 10 år sen

År 2012 inlämnades en motion till Sametinget om att inrätta en sanningskommission. Och nu närmare 10 år senare har beslutet att inrätta en samisk sanningskommission tagits av regeringen. Det som ännu återstår att utse ledamöterna till sanningskommissionen.

Andra sanningskommissoner

Sveriges regering är långt ifrån först att tillsätta en sannings- och försoningskommission. Från 90-talet och framåt har det bildats sanningskommissioner på olika håll i världen. Kanadas regering inrättade år 1991 en kommission som skulle undersöka förhållandet mellan urfolken och majoritetssamhället.

Den 28 oktober i år meddelade Finlands statsminister Sanna Marin att deras arbete fortsätter för tillsättandet av en sannings- och försoningskommission för samerna. Och i Norge startade den samiska sanningskommission redan 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.