Energi- och näringsminister Ebba Busch. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen vill ändra i minerallagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ändra i minerallagen.

Natura 2000-tillstånd ska inte längre vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas.

Minerallagen syftar till att reglera formerna och förutsättningarna för undersökning och bearbetning av särskilt utpekade ämnen, så kallade koncessionsmineral.

Nu har regeringen beslutat om en lagrådsremiss som föreslår ändringar i minerallagen.

Ändringarna innebär att ett Natura 2000-tillstånd inte längre ska vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas.

– Det är prioriterat för regeringen att Sverige har moderna, effektiva och förutsebara tillståndsprocesser. Genom ändringarna i minerallagen effektiviseras tillståndsprövningen för gruvor samtidigt som de EU-rättsliga kraven gällande Natura 2000-områden tillgodoses, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda.

Ändringarna av regeringen ses som ett led i arbetet med att effektivisera tillståndsprocesserna och göra dem mer förutsebara.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.