Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världsrekord av norska: 14 högsta topparna på drygt tre månader. Foto: Privat

Rekord: Världens 14 högsta bergstoppar på tre månader och en dag

Uppdaterad
Publicerad

Kristin Harila har bestigit alla världens bergstoppar över 8 000 meter på mindre än halva tiden av det förra rekordet, som var på drygt sex månader. Förra veckan besteg hon den fjortonde toppen, K2, och nu har hon kommit hem till Norge, rapporterar NRK Sápmi.

Det tidigare rekordet var från 2019. Då använde nepalesbritten Nimsdai Purja 189 dager på att klättra upp på alla 8 000-meterstopparna  och krossade det förra rekordet – som var sju år. Purjas rekord är dock omtvistat. Det ifrågasätts om han verkligen nått de allra högsta delarna av bergen Dhaulagiri och Manaslu.

Kritik mot helikopter

Också Kristin Harila får kritik för hur hon genomfört sitt världsrekord. Enligt The Guardian ska hon ha flugit upp utrustning, syre och sherpas med helikopter till base camp på Manaslu i Nepal. Harilas team svarar att det är vedertaget numera att göra så, med hänvisning till säkerheten.

Statsministerberöm

”Jag har följt Kristin Harilas väg mot världsrekord i sommar, med stor förtjusning och är imponerad”, säger norska statsministern Jonas Gahr Störe till NRK.

Han hyllar hennes disciplin, kunskap och noggranna planering.

Det tog 92 dagar för Harila, som är från norsk sida av Sápmi, att tillsammans med nepalesen Tenjin Lama Sherpa bestiga bergen, från det lägsta, Shishapangma i Tibet (8027 m ö.h.) till den högsta, Mount Everest (8849 m ö.h.).

”Det är overkligt att vara hemma igen”, säger Kristin Harila som inte varit i Norge sedan i feburari när NRK mötte henne på flygplatsen i Oslo – se klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.