Deras renar körs ut från Norge: ”Vart fan ska vi vara?”

Uppdaterad
Publicerad

Samebyn Ruvhten sijte i Härjedalen befinner sig i flera spretiga och konfliktfyllda processer kring sin renskötsel. Nu körs renarna ut ur Norge. Det sista halmstrået för samebyn, som nu inte anser sig kunna vara på några marker alls.

– Jag undrar vart fan vi ska vara någonstans, säger Marcus H Rensberg, samebyns ordförande.

Under lång tid har samebyn varit en del i en rättslig process där markägare i Härjedalen stämt Ruvhten Sijte för obetalda arrendeavgifter.

Samebyn har motsatt sig markägarnas yrkanden och menar att det är staten som, efter sina regeländringar för renskötseln, ska stå för notan. Den frågan är ännu inte utredd.

Urminneshävd

Enligt samebyns ordförande, Marcus H Rensberg, så valde man, på grund av markkonflikterna i Härjedalen att flytta över mycket ren till norsk sida och använda sig av marker där. 

Man anser nämligen att man har rätt att använda mark, enligt urminneshävd. Samebyn bygger sitt krav på tidigare förhållanden som rådde fram till i början av 1970-talet.

Under en pågående intervju i torsdags, då SVT Sápmi var på plats, så ringde Marcus H Rensbergs telefon. Det visade sig att norska myndigheten med ansvar för renskötsel på norsk sida meddelade sitt beslut.

– Vi är tvungna att ta undan ren ifrån norsk sida, säger han när han avslutat samtalet.

Han fortsätter:

– Vi har flyttat renarna dit för att vi har tappat renbetesområde på privatmark (på svensk sida, red anm). För att vi inte skulle hamna i konflikt så flyttade vi en stor del av renhjorden in i Norge. Och nu ringer alltså norska staten och säger att vi måste flytta dem ifrån Norge, att vi inte får vara där. Så jag undrar vart fan vi ska vara någonstans?

Var det väntat?

Väntat kan man väl säga att det var men de är på hugget. Men vi undrar var vi ska vara. Jag vill skicka en fråga till norska och svenska staten: Vart ska Ruvhten sijte ta vägen för nu finns det ingen plats kvar?

”Kan bli aktuellt med åtgärder”

Enligt norska myndigheter riskerar nu samebyn få betala vite ifall de inte självmant tar tillbaka renarna till svenska sidan av gränsen.

– Om man inte för bort renarna så kan det bli aktuellt med olika åtgärder, säger Siv Merethe Belbo, rendriftsdirektör i Tröndelag i Norge.

Samtidigt har länsstyrelsen i Jämtland, i år, ställt krav på att samebyn måste minska sitt renantal eftersom länsstyrelsen menar att samebyn överskridit sitt högsta tillåtna renantal med minst 2003 renar.  

Samebyn måste därför minska sitt renantal med lika många renar innan den sista februari nästa år. Om man inte gör det så hotas man av böter på totalt 4,8 miljoner kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.