Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: William Stenvall Zetterström

Långdragna konflikten framskjuten i Östersunds tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen var det tänkt att inleda huvudförhandlingarna i Östersunds tingsrätt kring den långvariga konflikten mellan markägare och Ruvhten sijte angående de ersättningsmarker på privata marker i Härjedalen som samebyn fick efter 1972 års renbeteskonvention. Men på grund av sjukdom skjuts det på framtiden, till efter sommaren, enligt Östersunds tingsrätt. Något nytt datum är ännu inte givet.

Konflikten handlar bland annat om utgångna betesavtal som lett till att markägarna har stämt samebyn för obetalda arrendeavgifter. Samebyn har å sin sida stämt staten på stadestånd. Nuvarande har levt hela sitt liv i konflikten.

Bakgrunden är en långvarig konflikt mellan privata markägare och Ruvhten sijte. Samebyn förlorade betesmarker på norsk sida efter 1972 års renbeteskonvention. De fick då ersättningsmarker på privata marker i Härjedalens kommun, enligt avtal, som länsstyrelsen i Jämtland betalade fram till 2014. Länsstyrelsen beslutade därefter att sluta ersätta arrendeavgifterna.

Regeringens medling misslyckades

Detta har lett till att privata markägare har stämt samebyn för att man inte fått betalt för arrendet mellan 2014 och 2020, en tvist nu ligger hos tingsrätten. Samebyn stämde då i sin tur staten, eftersom de anser att det är statens fel att situationen uppstått.

För att arbeta fram ett tillfälligt renbetesavtal utnämnde regeringen förra året Severin Blomstrand som medlare mellan samebyn och de privata markägare. Det försöket har misslyckats. Tina Segerström, talesperson för de cirka 80 privata markägarna, är besviken över att medlingen inte lyckats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ska minska antalet renar

Samebyn håller med markägarna om att de misslyckats kring renantalet och de har påbörjat en reduktionsplan. Men bilden av att de skulle ha en oordnad renskötsel delar inte samebyn.

– Vi har ordnad renskötsel. Vi har dagligen tillsyn över renhjorden och vi har kontroll, säger Marcus H Rensberg, ordförande i Ruvhten sijte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.