Här hittas den plågade renen: ”Det är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är andra gången på kort tid som Vittangi sameby fått sina renar plågade. Denna gång upptäcktes en svårt skadad renvaja vid deras utfodringsplats på Leipiöheden i Pajala kommun.

– Jag ser att hatet mot renen växer hela tiden, säger renskötaren Tommy Vitblom.

Den svårt skadade renen släpade sig fram över marken när den upptäcktes av förbipasserande. De kontaktade samebyn som tvingades avliva vajan på direkten då den både svåra inre- och yttre skador. På platsen fanns dessutom skoterspår. I efterhand har konstaterats att någon har kört över renen med snöskoter flera gånger.

– Det är fruktansvärt och jag har anmält händelsen som hatbrott, smitning, djurplågeri och brott mot rennäringslagen, säger samebyns ordförande Birgitta Engrund Sohlberg.

Ökad hets mot renar

Hon berättar att situationer som denna har skett tidigare i samma område men då polisanmälde de inte händelsen.

– Runt sportlovet så drevs en ren ut på en myr och plågades av en skoter. Men då avbröts det av någon anledning som vi inte vet, säger renskötaren Tommy Vitblom.

Samebyn ser en ökad hets mot renar och renskötare. Ofta på sociala medier men sedan fortsätter det i verkligheten ute i skogen.

– Jag ser att hatet mot renen växer hela tiden, jag har märkt mycket under de senaste åren, säger Tommy Vitblom.

SSR: ”Konsekvens av debattklimatet”

Matti Blind Berg, förbundsordförande för Svenska Samernas Riksförbund, blir bedrövad när han ser bilderna. Men han är inte förvånad.

– Det är en konsekvens om den hårdnade debattklimatet i Norrbotten. Till sist går nån från ord till handling, säger han.

Han fortsätter:

– Regeringen måste visa att de tar detta på allvar och tar hänsyn till rennäring och urbefolkning. Man måste ta tag i denna fråga och sätta ner foten.

Forskaren: Polisen måste ta det på allvar

SVT Sápmi har varit i kontakt med polisen som meddelar att de har tagit emot anmälan men inte kommer utreda det vidare på grund av brist på spaningsuppslag.

Hatbrottsforskaren  Görel Granström efterlyser att polisen ska göra mer när de här fallen dyker upp. Enligt henne är det troligt att det rör sig om just hatbrott och därför blir det extra viktigt att polisen tar det på allvar.

-– Med tanke på vad renen symboliserar, var det har hänt och att man lämnar djuret på det här sättet så ligger det nära till hands, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.