Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Marcus H Rensberg, Ruvhten Sijtes ordförande, om tvisten med markägarna och vad som händer efter den fällande domen i tingsrätten. Foto: SVT

Ruvhten Sijte överväger att stämma staten

Uppdaterad
Publicerad

Samebyn Ruvhten Sijte fortsätter kämpa för sina rättigheter – trots den fällande domen i Östersunds tingsrätt. Nu överväger de att stämma staten.

– Man tycker inte att det är viktigt att vi har det bra, säger Marcus H Rensberg, samebyns ordförande.

De har kämpat i över hundra år. Och de ser inget slut på det i närtid. Men Ruvhten Sijte vägrar ge upp sina rättigheter att bedriva renskötsel i Jämtland.

När SVT Sápmi träffade Marcus H Rensberg inför domslutet i veckan så fanns en tydlig plan framåt oavsett domslut.

– Det är inte så självklart att vi kommer att överklaga. Vi kanske vill stämma staten i stället för att överklaga, säger han.

Och så är det också staten som samebyn ser som boven i dramat även om tvisten står mot markägarna. Ur samebyns perspektiv så är det de norska och svenska staterna som har tagit ifrån dem deras betesmarker under 1900-talet. Det är det som skapat alla tvister med markägare och som i slutändan gör att de nu under hösten mött markägarna i rätten.

Se Marcus H Rensberg resonera om tvisten i klippet här ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.