Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alva Fjellström tillsammans med andra demonstranter utanför Olje- och energidepartementet i Oslo. Foto: SVT Sápmi

Sáminuorra: ”Mycket ilska efter nattens händelse”

Uppdaterad
Publicerad

Den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra från Sverige är på plats utanför Olje- och energidepartementet i Olso för att stötta demonstranterna som visar sitt missnöje mot regeringens hantering av Fosen-domen.

– Vi gråter och skrattar tillsammans, säger Alva Fjellström.

Alva Fjellström, styrelseledamot i Sáminuorra, är på plats utanför Olje- och energidepartementet i Oslo när SVT Sápmi pratar med henne.

– Väldigt mycket känslor här efter nattens händelse då polisen bar ut de som var inne i departementet, säger Alva Fjellström och fortsätter.

– Mycket ilska över att det gick så fort och att det hände på natten.

Uppmanas att jobba hemma

Utanför Olje- och energidepartementet har flera hundra människor samlats. Under morgonen kom besked om att alla anställda på sex departement uppmanas att jobba hemifrån.

– Det blev jubel och nu hoppas jag att de tar tiden där hemma och tänker över hur de ska möta kraven, säger Alva Fjellström.

”Ingen civil olydnad”

Sáminuorra vet inte i dagsläget hur länge de ska vara på plats.

– Vi är inte här för att använda oss av civil olydnad, utan för att visa vår stöttning och solidaritet, säger Alva Fjellström.

Hade ni kunnat göra det på ett annat sätt?

Visst går det att stötta på avstånd. Men för att kunna ge dem som har varit här sedan i torsdags en kram eller på ett annat sätt hjälpa till, så är det bästa att vara här, säger Alva Fjellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.