Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SSR visar videon de har reagerat på. Varning för starka bilder. Foto: Tiktok/SVT

Renar dödas i viral Tiktok-video: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

En video där ett stort antal renar blir påkörda har blivit viral på Tiktok.

Att filmen nu sprids gör Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR, rasande.

– Det som syns på filmen är fruktansvärt, säger hon.

Sedan en tid tillbaka cirkulerar en video på sociala medier, däribland TikTok, som visar när ett flertalet renar blir påkörda samtidigt som musik från mobilspelet Subway Surfers spelas.

Exakt när videon har spelats in och av vem är oklart och det är inte heller klarlagt på exakt vilken tågsträcka det inträffade.

Men att videon nu har blivit viral gör Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska Samernas Riksförbund (SSR), förbannad.

– Det är inte meningen att video som dessa ska bli virala fenomen för det blir väldigt olustigt och obehagligt att se på. Det finns ingen anledning till att dela med sig av den här typen av filmer.

”Det är fruktansvärt”

Går det att stoppa att sådana här filmer sprids?

– Det har visat sig vara väldigt svårt, men det minsta man kan göra är att faktiskt ta kontakt med de som har huvudansvaret för järnvägen så att de trycker på att de som ansvarar för trafiken om olämpligheten i att sprida det här. Det som syns på filmen är fruktansvärt.

Enligt Transportstyrelsen finns det inte något som förbjuder att filma från loket – så länge det inte riskerar säkerheten ombord. Men även hos dem är upprördheten stor över att sådana klipp sprids.

”Det är under all kritik att filma och lägga ut video med glad musik när man kör över andras djur. Och även om det inte enligt spårtrafiklagstiftningen inte är olagligt att filma från lokförarhytten ligger det ju nära till hands att påstår att genom filmandet dokumenterar ett annat brott, dvs. djurplågeri”, skriver Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

”Såklart inte okej”

Vy Tåg som kör persontrafik dagligen i norra Sverige mellan Sundsvall och Kiruna reagerar också starkt på att videon sprids.

– Det är såklart inte okej och det här är första gången jag hör något sådant här. Men man filmar inte som lokförare, säger Christer Berglund, presskommunikatör vid Vy Tåg.

– Det här ingenting man ska filma överhuvudtaget utan är det något som ska filmas så är det skador på fordon som ska dokumenteras, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.