Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Lars Anders Baer om varför Yassir Arafat (bilden) bjöds till Jokkmokk. Foto: TT

Året då Sáminuorra bjöd in Yassir Arafat till Jokkmokk: ”Blev en het potatis”

Uppdaterad
Publicerad

Sáminuorra fyller 60 år och det är temat för veckans 15-minuter från Sápmi. En av veckans gäster Lars-Anders Baer minns tillbaka på hur det var under 1980-talet – då organisationen nästan terroriststämplades i svenska medier.
–  Blev stor uppmärksamhet i media och här uppe i norr -  att Arafat skulle komma till Jokkmokk, säger Lars Anders Baer, fd ordförande för Sáminuorra

Allt började 1983 då svenska staten hade planer om att dämma Kalixälven (Gáláseatnu). Samtidigt hade Socialdemokraterna bjudit den palestinske ledaren Yassir Arafat till Sverige.

Den samiska ungdomsorganisationen såg sin chans.

Terrorstämplade

Yassir Arafat och hans organisation PLO var långt ifrån okontroversiella. PLO är paraplyorganisationen för ett flertal palestinska organisationer som under stora delar av 1960- och 1970-talet kopplades till en lång rad terrorbrott. Med hjälp av flygplanskapningar och flera blodiga dåd lyfte de upp den palestinska frågan på världens dagordning.

Palestiniernas kamp för en egen nation hade beröringspunkter med den samiska kampen på svensk sida, konstaterade Sáminuorra. Och bjöd in den terroriststämplade ledaren Arafat till Jokkmokk.

”Det finns också de facto stora principiella likheter mellan det palestinska folkets frihetskamp och samernas rättskamp som går ut på att försäkra sig om grundläggande rättigheter för det samiska folket”, skrev Sáminuorras dåvarande ordförande Aina Negga i inbjudan.

Samiska organisationer kritiserade 

Den där inbjudan tog spinn i medierna direkt. Både Sámeätnam och Svenska Samernas Riksförbund gick ut och kritiserade Sáminuorra för sitt agerande. Till och med PLO själva tog kontakt med Sáminuorra och bad organisationen om att vara mer diskret, berättar Lars Anders Baer.

Men allt det här var precis vad ungdomarna hade hoppats på, avslöjar Lars Anders Baer nu, 40 år senare.

– Det blev en het potatis då vi fick stora rubriker i svensk media, det var förstås vårt mål, säger Lars Anders Baer 

Något möte blev det däremot aldrig. Yassir Arafat kom inte till Jokkmokk.

Se ”15 minuter från Sápmi” på lördag klockan 16:05 på SVT2 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.