Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nordiska samemästerskapen är igång – flera hundra anmälda Foto: Anna-Karin Niia

Nordiska samemästerskapen är igång – flera hundra anmälda

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska samemästerskapen har startat i Arvidsjaur. Tävlingsledaren, Olov Granberg, för samebyn Östra Kikkejaur, är nöjd med uppslutningen.

– Det är jätteroligt att så många visar intresse, säger han.

Med över 600 starter anmälda under tre tävlingsdagar så anser tävlingsledningen att mästerskapen är en succé. Arrangörer för årets mästerskap är Östra Kikkejaur sameby.

Under fredagen sparkade tävlingarna igång med terränglöpning. På lördag väntar grenarna, lassokastning och renskötarsprint.

60 lag deltar i parsprinten

På söndagen toppas tävlingshelgen med parsprint, som genomfördes för första gången 2019 istället för den traditionella renskötarstafetten. Det här är något som kan bli en riktig publikmagnet enligt tävlingsledaren.

– Det har varit tänkt att genomföra parsprinten i många år, och nu äntligen får vi genomföra den. Vi har 60 lag som kommer att ställa upp där. Det är jätteroligt, säger Olov Granberg.

Inga deltagare från varken Norge eller Finland

I och med att det är nordiskt same-Sm, så kan tävlingsdeltagare från både norsk och finsk sida av Sápmi delta. Men det är inga lag anmälda.

– Det är jättetråkigt. Vi vet inte varför, om det kan vara pandemin som satt stopp för det, för vi har gått ut med information till både Norge och Finland, säger Olov Granberg.

Senast Same-SM hölls var 2019, i Ankarede, innan pandemin satte stopp för fler mästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.