Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan-Erik Länta, ordförande i Jåhkågasska tjielldes, har tappat tron på rättssäkerheten efter regeringens beslut om gruvan i Gállok. Foto: Paul Wennerholm, TT/SVT

Samebyn: Vi tar till rättsliga åtgärder om Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Jåhkågasska tjiellde kommer att ta till rättsliga åtgärder efter regeringens beslut om Gállok/Kallak. Det meddelar samebyns advokater via ett pressmeddelande  idag.

I pressmeddelandet slår advokaterna fast att Jåhkågasska tjiellde är den samebyn som påverkas mest av gruvetablering i Gállok.

Gruvan, som  är planerad mitt i samebyns vinterbetesområde, kommer enligt advokaterna skära Jåhkågasska tjiellde i två delar.

”Detta kommer att få förödande konsekvenser för renskötseln i samebyn och i förlängningen utgör etableringen ett hot mot hela den samiska kulturen i området”, skriver advokaterna.

Samebyn kallar nu till presskonferens som ska hållas i Jokkmokk nästa torsdag. Där väntas de närmare beskriva hur de går vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.