Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grans sameby protesterar mot planerna på 26 nya vindkraftverk i Robertsfors kommun. Foto: SVT

Samebyns kritik: ”Det blir industriområden”

Uppdaterad
Publicerad

Holmen Energi vill bygga 26 nya vindkraftverk i Robertsfors kommun.

Det skulle innebära stora konsekvenser för Grans sameby.

– Våra marker minskar dag för dag, säger Marja Skum, styrelseledamot i Grans sameby.

Det var i januari som Holmen Energi skickade in en tillståndsansökan till länsstyrelsen om att bygga och driva 26 vindkraftverk med en maxhöjd på 300 meter i Robertsfors kommun.

Vindkraftparken kallas för Högaliden 2 och planeras att byggas bredvid en befintlig vindkraftpark på Loberget i Umeå kommun.

Några som påverkas om bygget blir verklighet är samebyarna Gran, Svaipa, Malå och Ran och en rennäringsutredning har genomförts.

– Det finns redan en befintlig precis mittemot den planerade och det kommer att stoppa upp hela flyttleden och renarnas naturliga vandring västerut stoppas, säger Marja Skum, styrelseledamot i Grans sameby.

”Hoppas att vi ska kunna samexistera”

Energimyndigheten har pekat ut att området är av riksintresse för vindkraft och därför extra intressant för Holmen.

– Vi hoppas och tror att vi ska kunna samexistera och att vi ska kunna anpassa och begränsa så att det inte ska få den påverkan att det förhindrar att näringen ska kunna fortsätta. Självfallet ska rennäringen kunna fortgå, säger Martin Löfstrand, projektledare Holmen energi, och fortsätter:

– Vi vill ju ha den dialogen hela vägen så att vi förhoppningsvis hitta ett sätt att det här blir bra för fler än för oss som vill jobba med vindkraften.

”Det blir industriområden”

Grans sameby har gjort en klimatanalys över hur man ska använda markerna framåt eftersom det inom samebyn finns andra exploateringar förutom vindkraft.

– Vi måste titta 30–40 år framåt för vi ser hur våra marker minskar dag för dag och vi måste grundligt analysera var renen kan hitta bete. Var är rättvisan, vill vi ha rennäring i Sverige i framtiden eller inte? Det byggs många vindkraftverk i norra Sverige nu och det ska alla veta, att de tar otroligt mycket mark i anspråk och det blir industriområden, säger Marja Skum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.