Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samegårdens styrelse vill få besked Samegårdens framtid. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Samegården vill till nya Kiruna centrum: ”Vi kan inte vara i randen av ett gruvhål”

Publicerad

Redan för över tio år sedan började det planeras för en flytt av Samegårdens verksamhet i Kiruna till den nya stadskärnan. Men senaste budet från LKAB är att det tidigaste blir flytt 2035 då området i dagsläget ligger i rasriskområdet. Men Samegården vill få flytten tidigarelagd.

-Vi kan inte vara en samisk byggnad till randen av ett gruvhål, säger Ragnhild Nilsson, styrelseledamot i Samegården.

Kiruna genomgår en samhällsomvandling på grund av LKABs gruvverksamhet. Fram till bara för några år sedan var Samegården hotad av rivning, men år 2020 kom beskedet från LKAB att byggnaden inte hamnar i rasriskområdet i närtid.

– Man lever i ett limbo när det gäller en byggnad som behöver underhållas och fixas med, så vi behöver ha ett besked för byggnaden, men också för verksamheten, säger Ragnhild Nilsson, styrelseledamot i Samegården.

Samegården firar 50 år 2023

Samegården har varit en viktig samlingsplats för samer i 50 år och man hade hoppats på att få till nya lokaler då den befintliga är i behov av reparation. Den tomtplats som utsågs till en ny byggnad finns inte längre kvar.

– Vi måste se till att bygga för fullt nu för att hålla takten när det gäller stadsflytten. Däremot har vi tomter reserverade för de byggnader som ännu inte är inlösta, bland annat Samegården, säger Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna.

Kommunen och kyrkan är medlemmar i Samegården

Förutom samebyar och sameföreningar är också Kiruna kommun och Kiruna pastorat medlemmar i Samegården.

– Kiruna ligger i ett samiskt område där det samiska är väldigt synligt i många sammanhang, men dock inte så synligt i det nya centrum som vi skulle vilja. Och att Samegården hamnar där skulle stärka den samiska profilen är vi positiva till, säger Lennart Lantto, Kiruna pastorat.

Det var Kiruna kommun, Svenska kyrkan och LKAB som gick in som finansiärer för att bygga Samegården en gång i tiden. På frågan om LKAB kan tänkas förtidsinlösa Samegården svarar LKAB via mejl: ”Samegården ligger idag inte inom påverkansområdet. Vi för samtal med föreningen och tittar på olika lösningar för dem.”

– Vi väntar på svar, vi kan inte vara en samisk byggnad till randen av ett gruvhål. Och kanske ska man komma ihåg att Samegården byggdes från en historia där samerna faktiskt inte tillåtna att ta in på hotell eller finnas i Kiruna stad, säger Ragnhild Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.