Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vice ordförande i oppositionspartiet Samelandspartiet, Paulus Kuoljok är överraskad över att Miljöpartiet har stort stöd bland deras partis och Guovssonástis väljare. Foto: StefanKarlsson/SVT Sápmi

Samelandspartiet: ”Det var överraskande, men roligt”

Publicerad

Sametingets största oppositionspartier, Samelandspartiet och Guovssonástis väljare röstar i stor del på Miljöpartiet. Och Moderaterna och Socialdemokraterna de partier som är största bland Sametingets styrande partiers väljare.

Det visar en ny forskning, som Mittuniversitetet och Stockholms universitet har gjort.

22 procent av oppositionspartiet Guovssonástis väljare har röstat på Miljöpartiet, som också är starkt i det största oppositionspartiet Samelandspartiet, där 18 procent av deras väljare valt det gröna partiet.

Det överraskar partiets vice ordförande och tidigare talman, Paulus Kuoljok.

Följ SVT Sápmis valbevakning

– Det är överraskande men också roligt, säger Kuoljok som för övrigt kandiderar till Gällivare kommunalfullmäktige för just Miljöpartiet.

Han fortsätter:

– Med tanke på att frågor som rör vindkraft och rovdjur är viktiga för Samelandspartiet , så är det konstigt men så klart roligt.

Så här röstar Sametingets partiers väljare i riksdagsvalet 2018

Statsvetare på Mittuniversitetet och Stockholms universitet (Nilsson, Dahlberg och Mörkenstam) har tittat på hur Sametingspartiernas väljare röstar i riksdagsvalet 2018. Artikeln ska snart publiceras i en artikel i Statsvetenskaplig tidskrift. Det var 760 personer som tillfrågades.

De större oppositionsparternas väljare röstar i stor grad på Miljöpartiet. Moderaterna är starkast inom Sametingets största partis, Jakt- och fiskesamernas väljare och land Vuovdegas väljare är Socialdemokraterna starkast. Foto: SVT Nyhetsgrafik

Sverigedemokraterna som under de senaste valen har fått större stöd har inte samma stöd är som starkast bland Jakt- och fiskesamernas och Vuovdegas väljare, men ingen väljare från varken Min Geaidnu, Samelandspartiet eller Guovssonásti.

– De som öka de samiska självbestämmandet de finns i största delen hos de här partierna och vi ser att de röstar i större utsträckning på Miljöpartiet och men också på Vänsterpartiet, säger SVT Sápmis valexpert och statsvetaren Ragnhild Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet