Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marianne Gråik, ordförande för Samelandspartiet, om besvikelsen över att så få riksdagsledamöter har besökt Sametingets plenum. Foto: Stefan Karlsson, SVT/Jonas Ekströmer, TT

Sametinget besviket på riksdagen: ”Bättre på ett hotell”

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget har plenum i Riksdagshuset i Stockholm.

Men intresset från riksdagsledamöterna att besöka plenum har varit svalt.

– Jag är jättebesviken, säger Marianne Gråik, ordförande för Samelandspartiet.

I tisdags öppnade riksdagens talman Andreas Norlén Sametingets plenum i riksdagshuset i Stockholm med ett invigningstal följt av ett kortare tal från kulturministern Parisa Liljestrand (M).

Men sedan dess har riksdagspolitikerna mestadels lyst med sin frånvaro. Det har flera sametingsledamöter uttryckt sig kritiskt mot under debatterna.

– Jag trodde att det var därför vi har plenum här för att vi skulle kunna träffa riksdagsledamöter för att ha pratstunder och diskutera, så jag är jättebesviken, säger Marianne Gråik, ordförande för Samelandspartiet.

”Bättre att vara på hotell”

Hon menar att det med facit i hand hade varit bättre att vara någon annanstans.

– Det hade ju varit bättre om vi hade varit på ett hotell i Stockholm så att andra samer i området lätt hade kunnat komma och träffa oss i pauserna och prata med oss.

Enligt Karl Lindberg, pressekreterare hos talmannen, har Riksdagen arbetat med att lyfta att Sametinget finns i lokalerna i veckan för att fler ska kunna besöka plenum.

– Riksdagen har lagt ut information på intranätet och man har även lagt ut anslag i hissarna. Riksdagsförvaltningen har också försökt uppmuntra Sametingets ledamöter att boka möten med riksdagsledamöterna, säger han.

”Funnits ett missförstånd”

SVT Sápmi har mejlat alla riksdagspartiers gruppledare och frågat varför de inte besöker plenum. Endast Rasmus Ling, gruppledare Miljöpartiet, har svarat att man både har närvarat och kommer att närvara.

Efter att mejlet gått ut närvarade ett antal riksdagsledamöter under plenum på torsdagen. En av dem är Peter Hedberg (S) som sitter i konstitutionsutskottet.

– Det är intressant med spännvidden av frågor som innehåller massvis med olika saker, säger han.

Varför tror du så få andra riksdagsledamöter är på plats?

– Det är svårt att säga, man kan väl bara spekulera. Jag tror att en del inte riktigt har uppfattat möjligheten att man kan närvara och lyssna, sedan vet jag att många har väldigt pressade scheman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.