Sametingets kanslichef Lars-Ove Sjajn. Foto: Maria Unga, Sameradion

Sametinget en av de hackade myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget är en av de myndigheter som blev drabbade i lördagens cyberattack mot IT-leverantören Tietoevry.

– Vår personal kan inte läsa sina lönespecifikationer men pengarna betalas ut, säger Lars-Ove Sjajn, kanslichef på Sametinget.

Under natten mot lördagen genomförde hackergruppen Akira en cyberattack mot den finska IT-leverantören Tietoevry.

Attacken innebar att Tietoevry tvingades stänga ner Sveriges största HR-system, Primula och lönesystemen hos runt 120 myndigheter är utslagna.

It-attacken mot Tietoevry

En av myndigheterna som blivit hackade är Sametinget.

– Vår personal kan inte läsa sina lönespecifikationer men pengarna betalas ut, säger Lars-Ove Sjajn, kanslichef på Sametinget.

Han berättar att administration kring reseräkningar och dylikt också är fortsatt påverkat för de anställda hos Sametinget.

– Statens servicecentret är det som främst inte funkar som förväntat efter hackningen, säger han.

Enligt Tietoevry kan det kan ta veckor innan allt är tillbaka till det normala igen.

– Vi måste gå mycket systematiskt och grundligt fram för att säkerställa kvalitet och säkerhet. Vi gör allt vi kan för att återställa våra kunders tjänster på ett säkert sätt och så snart som det är tekniskt möjligt. Vi beklagar de problem som orsakas av denna attack på våra kunder och alla som påverkas av den, säger Venke Bordal, Sverigechef på Tietoevry Tech Services i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IT-säkerhetsexperten Marcus Murray om hur man ska tänka kring företags – och sin egen – säkerhet. Foto: Storyblocks/SVT/Tilda Lindén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet