Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Innan Sametingets budget kan fastställas, ska regeringen numera säga sitt. ”En stor hjälp,” säger styrelseordföranden Håkan Jonsson. Foto: Stefan Karlsson

Sametinget måste visa budgetunderlaget för regeringen

Uppdaterad
Publicerad

En ny ordning gäller från och med i år för Sametinget när det gäller budgeten. Innan den kan fastställas ska regeringen säga sitt.

– Vi har ju fått kritik för att vi har varit för dåliga på prioriteringar, säger styrelseordföranden Håkan Jonsson (JoF).

På måndag sätter sig representanter för Sametingets styrelse ned i ett digitalt möte med departementet.

– Det är inget koppel, de ska bara lämna synpunkter. Eftersom det är Sametinget som själv initierat det här, ser vi det som en stor hjälp, säger Jonsson.

Posterna klumpats ihop

Tidigare har Sametinget lämnat in ett budgetunderlag med många önskade investeringar. I år har posterna klumpats ihop så att de är färre.

– Tidigare har vi inte fått speciellt mycket av det vi äskat. Regeringen har frågat “hur ska vi veta vad ni vill ha pengar till, när ni vill ha pengar till 20 olika saker?” Nu har vi snävat in det, säger Håkan Jonsson.

Nyordningen kommer efter en kritisk rapport från Statskontoret och sedan kulturministern sagt att bristerna i Sametingets förvaltning är allvarliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.