Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson vill inte ha urangruvor i samernas traditionella nyttjandeområden. Nu ska regeringen och EU-parlamentariker uppvaktas. Foto: SVT

Sametinget säger nej till svenska urangruvor: ”Man blir orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget motsätter sig regeringens planer på urangruvor i Sverige. Det efter att klimatministern gått ut med att hon vill ändra lagen som förbjuder svensk uranbrytning. 

– Man blir minst sagt orolig, säger styrelseordföranden Håkan Jonsson. 

Svensk uranbrytning förbjöds 2018 med hänvisning till de stora riskerna för hälsa och miljö. I takt med elbristen har därefter en diskussion uppstått om att bygga nya kärnkraftverk.  

Ska Sverige kunna tillgodogöra sig de stora mängder uran som finns i landet, måste lagen ändras, menar klimatminister Romina Pourmokhtari (L). 

– Jag tycker vi behöver urangruvor i Sverige, sa hon nyligen i en intervju med SVT

Ser allvarligt på uttalandet

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson ser allvarligt på uttalandet. 

– Man blir ju orolig, eftersom man vid gruvetableringar tittar mycket på norra Sverige. I konsekvensanalyserna ser man bara på ekonomiska effekter, inte på hur det drabbar urfolket samerna, säger han. 

Urangruvor i samernas traditionella nyttjandeområden skulle få allvarliga konsekvenser, enligt Jonsson som representerar partiet Jakt- och fiskesamerna.

– Det drabbar inte bara rennäringen, utan även jakt och fiske. Det påverkar vår kultur och vår syn på markerna som något mer än bara en ekonomisk resurs. 

Uppvakta EU-parlamentariker

Sametinget är redan remissinstans för den så kallade europeiska kritiska råmaterialakten, som ska trygga EU:s gröna omställning.  

Efter klimatministerns uttalande blir det nu fler aktiviteter från Sametingets sida.

– Förutom yttrandet över råmaterialakten ska vi uppvakta regeringen och ta kontakt med EU-parlamentariker för att försöka påverka, säger Håkan Jonsson. 

I januari uttryckte Håkan Jonsson i en SVT Sápmi-intervju sig försiktigt positiv till kärnkraft, som mindre skadligt än vindkraftverk. 

– Jag kände då inte till att Sametingets plenum tagit beslut om att säga nej till kärnkraft. Det beslutet inrättar jag mig förstås i, säger Jonsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.