Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har turerna gått kring sametingets styrelse och kanslichefen. Foto: Stefan Karlsson

Sametingets styrelseordförande: ”Jag är förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets styrelseordförande  Håkan Jonsson (JoF) är förvånad över Sametingets misstanke om korruption mot honom och politisk sakkunnige.

– Det är jättetråkigt, säger han till SVT Sápmi.

Det var i måndags som Sametinget polisanmälde styrelseordförande och politisk sakkunnig för misstanke om korruption. Det i samband med att styrelsen gav den förtroendevalda politikern ett avlönat uppdraget som politisk sakkunnig.

– Ja, jag blev väl först och främst förvånad, det kan man väl säga, säger Håkan Jonsson.

Det är Fredrik Österling, kanslichef på Sametinget, som ligger bakom polisanmälan. Han säger att det är hans uppdrag som kanslichef att se till att allt går rätt till.

Har ni tittat på andra lösningar före det här?

– Dialog är ju alltid att föredra, men nu kommer vi till en punkt det handlar om just hur man använder de offentliga medlen och där har vi då olika uppfattningar och då är det bättre att vi låter rättsvårdande myndighteter avgöra, säger Österling.

Förtroende för Sametinget

Sametinget är både myndighet med ansvar för bland annat samiska språken och rennäringen, samt folkvalt organ med 31 ledamöter. Håkan Jonsson tror inte att denna händelse påverkar förtroendet för Sametinget och dess arbete så märkvärt. På tisdag samlas sametingspolitikerna för plenum i Luleå.

– Det är klart att det inte är bra för förtroendet och det är jättetråkigt, men vi tror med säkerhet att vi kommer att renovera detta, säger Jonsson.

Under måndagen har kanslichefen och styrelseordförande möte. Något som både styrelseordförande och kanslichef bekräftar.

– Jag har blivit kallad till samtal med styrelsen, säger Fredrik Österling, kanslichef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.