Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Eva-Alida Eliasson om att bli uttagen till landslaget. Foto: SVT

Samisk landslagsdebut för talangen: ”Det är jättehäftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Eva-Alida Eliasson började spela fotboll först när hon var 13 år.

Nu har hon blivit uttagen till Sápmis A-landslag och ska spela i Conifa VM i juni.

– Det är jättehäftigt, säger fotbollstalangen.

”Det är hon själv som bestämmer hur bra hon kommer bli, för alla förutsättningar finns där. Sedan handlar det om hårt arbete och att hamna i rätt miljö vid rätt tid.”

Orden kommer från U23-landslagets förbundskapten Martin Möller som i en intervju med Aftonbladet för snart två år sedan lovordade Eva-Alida Eliasson.

Spola fram tiden till i dag och mycket har hänt för Eliasson i hennes relativt korta fotbollskarriär. För medan de flesta börja spela fotboll i väldigt ung ålder så började hon i stället när hon var 13 år gammal.

”Alltid haft motivationen”

I Karesuando där hon är uppväxt fanns inga lag att spela med och i stället spelade hon fotboll i köket och lärde sig reglerna på Youtube. Till slut hamnade hon i ett lag, 18 mil enkel väg bort, när hennes föräldrar fick skjutsa henne till Kiruna.

Hösten 2022 gick flyttlasset till Umeå för Eva-Alida Eliasson där hon går på elitfotbollsgymnasiet och gjort succé i Umeå IK.

– Sedan dess har det bara gått uppåt, jag har alltid haft sådan motivation och glädje med fotbollen, säger hon.

Nu ska hon göra debut i Sápmis landslag när hon tidigare i veckan blev uttagen som en av 18 tjejer till Conifa VM där man ska försöka försvara sin VM-titel första veckan i juni på hemmaplan i Bodö.

– Jag var inte beredd på det men jag blev jätteglad och ringde mina föräldrar direkt. Det är jättehäftigt att jag fick komma med i truppen nu, säger hon.

Hyllas av tränaren

Och att hinna få ihop lagkänslan och lära känna varandra för att lyckas är inget hon är orolig för.

– När man får bra spelare så får man ganska snabbt ihop till ett bra samspel.

Hennes tränare i Umeå IK, Axel Lundgren, har bara lovord att säga om Eliasson som beskrivs som en av Sveriges största talanger.

– Hon är en stark spelare som bidrar med mycket energi och framförallt en gedigen boxspelare som gör mycket mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.