Rolf Morten Anti Amundsen, frontman och grundare av samiska bandet Rolffa. Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye/NRK Sápmi

Rolffa klättrar på Spotify-listan i Sverige

Publicerad

Det samiska bandet Rolffa går viralt i Sverige.

Med låten ”Hjerteknuser” klättrar man nu på Spotifys viral-lista i Sverige.

– Det är väldigt roligt, säger bandets grundare Rolf Morten Anti Amundsen på Instagram.

Rolffa från Karasjok har länge varit ett känt namn i Sápmi.

Bandet kom till när frontmannen Rolf Morten Anti Amundsen sent en kväll 2006 kom på en melodi som han kände att han var tvungen att göra en låt av.

Sagt och gjort, några timmar senare hade han komponerat, skrivit och spelat in låten ”Partyjojk” och några år senare, 2008, släppte man sitt debutalbum med samma namn.

Rolffa vann 2011 Sámi Grand Prix med låten ”Gulatgo Mu” och bandet har drygt 6,5 miljoner streams på Spotify med låten ”Toppløs och 3,6 miljoner streams med låten ”Partyjoik”.

Går viralt på Spotify

Den låt som nu dock har överlägset flest streams är Rolffas version av Kaizers Orchestras låt ”Hjerteknuser” som i dag har 16,5 miljoner lyssningar och nu oväntat har börjat klättra på Spotifys viral-lista i Sverige.

Låten, där Rolffa gjort om originallåten och lagt till en vers på samiska, släpptes första gången redan 2010.

– Det är väldigt roligt att låten går viralt i Sverige, säger Rolf Morten Anti Amundsen på bandets Instagram.

Under årens gång har bandet bytt ut ett antal bandmedlemmar men i dag består bandet förutom Rolf Morten Anti Amundsen, av Elle Máijá Klefstad Bær, elgitarr, Ailo Kemi Gjerpe, trummor och sång, och Nils Mikael Hætta Hansen, mandolin och sång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.