Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Ole-Isak Mienna om satsningen på Mu árvvolaš diŋggat/Mina vackra samiska saker. Foto: SVT

Experter om tittarnas duodji i live-tv från Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Sápmis största samlingspunkt för samisk doudji– Jokkmokks marknad – ska slöjd och samiska föremål visas upp i live-tv. Experter kommer berätta historien bakom tittarnas saker.

– Samisk slöjd och föremål har så mycket mer än ett ekonomiskt värde, säger Ole-Isak Mienna från SVT Minoritet.

I SVT Minoritets nya satsning – Mu árvvolaš diŋggat/Mina vackra samiska saker – är samisk slöjd och föremål blickfånget.

Är det en samisk version av programmet Antikrundan? Inte riktigt, men närmre än så kommer det inte, menar Ole-Isak som är med och tar fram programmet. Samisk slöjd och föremål bär på ett större värde än ett ekonomiskt, konstaterar han.

– Det är mycket känslor kopplat till dessa föremål. Släkt, historia och ett gediget arbete bakom dessa vackra föremål – det går inte alla gånger sätta en prislapp på det, säger han.

Vem som helst kan skicka in en bild på ett föremål och slöjd via SVT:s Duo-app. Sedermera kommer de tre experterna, Gunvor Guttorm, Katarina Spik Skum och Nils-Johan Labba, handplocka föremålen för att berätta om dess historia. Appen kommer kunna användas både innan och under sändningen av programmet.

Programmet Mu árvvolaš diŋggat – mina vackra samiska saker sänds live i SVT 2 och SVT Play 31 januari klockan 16.05

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.