Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Heli Huovinen ja Aslak Paltto láidsteaba Eurovišuvnna gilvvuid sámegillii Foto: Tomi Lampinen / Yle

Nu kan du för första gången se Eurovision på samiska

Publicerad

För första gången någonsin kan man nu se Eurovision Song Contest med kommentatorer på samiska. Det är finländska Yle som står bakom satsningen med programledarna Aslak Paltto, nordsamiska och Heli Huovinen, enaresamiska.

I tisdags var den första deltävlingen i årets Eurovision Song Contest, där bland annat Norge tog sig vidare till finalen.

På torsdag avgörs den andra semifinalen där bland annat Sverige och Finland tävlar om platser till lördagens final. Så långt är allt som vanligt. Men för den samiska publiken blir det i år en helt annorlunda upplevelse än tidigare.

– Jag är otroligt glad och stolt över att Yle vill sända världens största musiktävling också på samiska, säger ena programledaren Heli Huovinen till Yle Sápmi.

Sändningarna ser man på Yles kanaler och samtidigt streamas det på Yle Areena på torsdag och lördag med start klockan 22:00 finsk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.