Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska hittepånamn tar över gamla samiska ortnamn. Foto: SVT

Kommuner ger samiska orter fantasinamn: ”Känns inte rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter E10:an några mil öster om riksgränsen finns en ny bilparkering på södra sidan av vägen.

En stor skylt visar att härifrån går stigen upp till Trollsjön – Ruollajávri.

Problemet är bara att Ruollajávri aldrig har existerat.

Det är några kilometers vandring upp till den lilla sjön som har blivit väldigt populär bland turister och kirunabor. På svenska kallas den Trollsjön. Men långt innan det namnet dök upp fick sjön sitt samiska namn Geargejávri, som betyder stensjön. Senare har den fått det lite nyare samiska namnet Riššajávri, som betyder att vattnet är blåaktigt, som en låga när den brinner.

”Känns inte rätt”

Men nu har Kiruna kommun plötsligt bestämt att sjön heter Ruollajávri – vilket är en direktöversättning av det svenska namnet Trollsjön.

– Jag vet då inte, det här känns inte rätt. Inte har den sjön någonsin hetat Trollsjön, säger Nils Anders Kuhmunen från Gabna sameby som färdats i det här markerna sedan barnsben.

Det här är inget unikt. Liknande direktöversättningar från svenskan har dykt upp på flera ställen i Sápmi. Mikael Svonni, professor i samiska, menar att det här är ett sätt att nedvärdera samiska ortnamn – och i förlängningen riskerar sudda ut det samiska.

– Ortnamn har makt och och det finns en historia bakom ortnamnen, säger han veckans 15 minuter från Sápmi.

Kommunalrådet: ”Det är vettigt”

Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna kommun, ångrar inte namnvalet – även om det på samiska blivit helt fel.

– Jag tycker absolut att kommunen har ett ansvar och jag tycker att det finns ett värde att behålla det historiska och traditionella som har funnits, säger han.

Han fortsätter:

– Men den kallas ju för Trollsjön i folkmun, den här sjön, och jag tycker att det är vettigt att använda de namn som folk känner till om våra sjöar och berg och älvar och annat.

Veckans 15 minuter från Sápmi handlar just om samiska ortnamn. Programmet ser du på lördag 3/12 på SVT2 kl 16.05 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.