Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Samelistan i Kiruna och Samernas Väl i Jokkmokk vill vara med att styra de kommande fyra åren. Foto: Anna-Karin Niia & Anette Niia/SVT Sápmi

Samelistan i Kiruna efter valresultatet: ”Visar att vi är ett viktigt parti”

Publicerad

Både Samelistan/Sámelistu i Kiruna och Samernas Väl/Sámiid Buorrin i Jokkmokk ser ut att behålla sina två mandat enligt valresultaten.
– Det här visar att vi är ett viktigt parti, säger Åsa Larsson Blind, Samelistan.

Samelistans första namn Åsa Larsson Blind är tacksam över förtroendet som de fått av väljarna och ser också att de har fått fler röster än vid förra valet. Efter att 13 av 14 valdistrikt är räknade så har Samelistan 4,8 % av rösterna, vid förra valet fick partiet 4,07 % av rösterna.

– Det här visar att vi är ett viktigt parti i kommunpolitiken. Vi lyfter frågor som de andra partierna inte prioriterar, säger Åsa Larsson Blind.

Maktskifte väntar

I Kiruna är Socialdemokraterna de stora vinnarna med över 41 % av rösterna följt av Kristdemokraterna med 11,5 %. Nu väntar maktskifte och vad gäller ett eventuellt samarbete med Socialdemokraterna är Samelistan redo att föra dialog med dem.

– Det handlar om hur vi ska samarbeta och hur vi ska forma samarbetet, säger Åsa Larsson Blind.

Mats Taaveniku (S) som väntas bli Kirunas nya kommunalråd säger till SVT Norrbotten att de kommer att träffa alla partier.

– Alla ska få en chans att presentera hur man tänker kring en eventuell majoritet tillsammans med oss, säger Mats Taaveniku.

”Det är tråkigt”

I Jokkmokk gör Samernas Väl inte ett lika bra val som vid 2018. Efter att fyra av fem valdistrikt är räknade ligger det på 7,2 % och ser ut att få behålla sina två mandat.

– Det är färre som har röstat på oss i år och det är tråkigt, säger Karin Vannar och fortsätter:

– Inför nästa val måste vi jobba ännu hårdare, men det är så klart andra partier som har tagit röster i från oss.

Ser du möjligheterna att komma med i kommunstyret?

– Ja det tror vi. Vi har tidigare samarbetat med Framtid i Jokkmokk, Miljöpartiet och Moderaterna och lägger vi ihop våra röster så har vi mer mandat än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, säger Karin Vannar.

Det som nu återstår att räkna är poströsterna innan det slutgiltiga valresultatet väntas på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.