Sanningskommissionen har lanserat en webb. Foto: SVT

Sanningskommissionen har lanserat webbplats

Uppdaterad
Publicerad

Den samiska sanningskommissionen på svensk sida av Sápmi har lanserat en webbplats.

– Det känns bra att vi nu kan presentera vår nya webbplats. Den blir en viktig kanal för alla som vill ta del av information om kommissionens uppdrag och arbete, men även för dem som vill kontakta oss för att lämna vittnesmål och berättelser, säger Kerstin Calissendorff, ordförande för Sanningskommissionen för det samiska folket, i ett pressmeddelande.

Översättas till samiska

Webben ska översättas till nord-, lule- och sydsamiska och även till engelska. Det arbetet ska göras mellan februari och april 2023.

Samiska sanningskommissionens uppgift är att granska svenska statens politik gentemot samerna och lyfta fram hur den har påverkat samerna och vilka konsekvenser den fått. Därför samlar kommissionen in berättelser och vittnesmål med start under Jokkmokks marknad. Sanningskommissionen ska genomföra möten med samiska folket under det här året och nästa år.

Här hittar du sanningskommissionens webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.