Sara Ellen Anne Eira, ordförande i samiska kyrkorådet på norsk sida av Sápmi. Foto: KirkebilderVisa alla (3)
Visa alla (3)

Samisk kyrktopp: ”Vårt andliga arv måste fram i ljuset!”

Uppdaterad
Publicerad

Samiska kyrkodagarna arrangeras 5-7 augusti i år i Inari, på finska sidan av Sápmi. Temat för dagarna är Helig eld.

Samiska kyrkodagar arrangeras vart fjärde år men på grund av coronapandemin så har kyrkodagarna skjutits fram ett år, det är fem år sen de arrangerades i Arvidsjaur med temat Heligt vatten. 2013 års kyrkodagar i Mo i Rana var temat Helig jord.

Sara Ellen Anne Eira, ordförande samiska kyrkorådet på norsk sida är förväntansfull inför kyrkodagarna.

– Vårt eget andliga arv måste lyftas fram i ljuset och jag är glad över att det är ett tema på årets samiska kyrkodagar, säger hon i ett pressmeddelande.

Sanning och försoning viktigt

Arbetet med sanning och försoning är ett överordnat tema som är viktig för kyrkorna i det samiska området för framtiden. Samers tro är viktig att få fram i ett sådant perspektiv, enligt Eira.

– Det kommer att hållas föreläsningar om kristendom och om tro bland människor i norr, där välsignelsetraditioner och hur dagligt utövande av kristen tro kan ses. Det blir också en workshop om hur samiska psalmer kan bevaras och utvecklas från en samisk utgångspunkt, berättar Eira. Ofta har vissa traditioner demoniserats som något hedniskt, men detta anser Eira måste ses med andra ögon.

Arena även för ungdomar

Enligt Sara Ellen Anne Eira är detta en viktig arena för unga och ett särskilt program är arrangerat för ungdomar. Eira hoppas att många församlingar sänder sina ungdomar till kyrkodagarna.

Samiska kyrkodagarna arrangeras både som en mötesplats för samer och andra som har intresse för samiskt kyrkoliv men det är också en mötesplats där samiska kyrkopolitiker och kyrkligt anställda får möjlighet att tala om gemensamma utmaningar och framtid för samisk kyrko- och menighetesliv, skriver samiska kyrkorådet på norsk sida av Sápmi i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer