Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraterna vill göra ändringar i regeringsformen för att underlätta assimilering. – Förändringen riskerar underminera samernas ställning, säger John Stauffer vid organisationen Civil Right Defenders. Foto: TT

Sverigedemokraterna vill ändra grundlagen: ”Kan hota samernas ställning”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill ändra grundlagen på ett sätt som kan äventyra samernas ställning i Sverige. Det menar John Stauffer, chefsjurist vid Civil Rights Defenders – men enligt SD är det obefogat.

– Vi känner en oro för motionen, säger John Stauffer till SR Sameradion

Det handlar om regeringsformen, som är en av fyra grundlagar. I inledningen slås fast att all makt utgår från folket. Sverigedemokraterna tycker formuleringen är otydlig, eftersom det inte framgår vilket folk det handlar om.

– Vi lever i en global och uppkopplad era där gränser, skillnader och nyanser succesivt går förlorade och det finns ett starkt positivt symbolvärde i att tydliggöra att grundlagen är kommen av det svenska folket och är för Sveriges invånare, säger Matheus Enholm (SD), en av motionärerna, till SVT Sápmi.

Försvårar assimilering

De som inte räknas som svenskar ska assimileras, och nuvarande formulering försvårar detta, menar SD. 

– Förändringen riskerar underminera samernas ställning, säger John Stauffer vid Civil Right Defenders som värnar om mänskliga rättigheter i Sverige.

Ser ingen sådan fara

Matheus Enholm (SD) ser dock ingen sådan fara. Enligt motionen ska kulturella undantag gälla för ”Sveriges fem erkända historiska minoriteter”.

– Sverigedemokraterna har ingen intention att förändra de fem nationella minoriteternas ställning i grundlagen alls. 

Kommer formuleringen att samerna erkänns som ett folk att försvinna? 

– Nej, säger Enholm till SVT Sápmi.

Tas upp i KU på torsdag

På torsdag ska förslaget till lagändring behandlas i konstitutionsutskottet, KU. John Stauffer tror inte det finns en majoritet i dag. Men han anser att det är viktigt att synliggöra faran. 

– Då frågan hanterats i utskottet tidigare utan framgång och inte omfattas av Tidöavtalet bedömer vi tyvärr utsikten att genomdriva vår politik på det här området som ringa i dagsläget, säger Matheus Enholm (SD).

Hans farhågor besannas i ett sms till redaktionen från Kristdemokraternas representant i KU, Gudrun Brunegård.

– Motionen kommer att avslås, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.