I ett inlägg på Centerpartiets Facebooksida skriver Björn Söder att Annie Lööf ”förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar”. Foto: TT / Instagram / TT

Björn Söder (SD) möter hård kritik efter uttalande om samer och judar

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) får kritik från flera håll för att han på nytt hävdar att judar och samer inte är svenskar.
– Det är provocerande, säger Sametingets talman Paulus Kuoljok.
Björn Söder menar att han blir misstolkad och att han står upp för minoriteters rättigheter.

Under 2014 blev Björn Söder hårt ansatt för uttalanden han gjorde i en intervju med Dagens Nyheter. Han sade då att samer, judar och personer ur andra minoriteter kan vara svenska medborgare men att de i samernas fall tillhör ”den samiska nationen”. Nu har han på nytt uttalat sig i samma ämne.

I ett inlägg på Centerpartiets Facebooksida skriver Björn Söder att partiledaren ”förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!”

Sametingets talman Paulus Kuoljok säger att inlägget är provocerande och ser det som valpropaganda.

– SD vinner röster på sånt här agerande, särskilt i sametäta områden. De har visat sin fientliga hållning under ganska lång tid, så jag blir inte speciellt förvånad.

”Blir rent ut sagt förbannad”

När SVT Nyheter når Annie Lööf för en kommentar hänvisar hon till sina egna inlägg på sociala medier, där hon kritiserar Söders inlägg. Hon skriver bland annat att ”som medborgare i Sverige är man svensk, alldeles oavsett om man tillhör en av våra nationella minoriteter eller ej.”

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som tillhör minoriteten tornedalingar, upprörs även han. I en film på sin Facebooksida säger han ”Jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör sånt snack, att vi inte är svenskar.”

Björn Söder säger till SVT Nyheter att han inte är rasist utan att det är Sverigedemokraterna som står upp för minoriteternas rättigheter i Sverige.

– Det är upp till varje individ att själv identifiera sin nationstillhörighet. När jag talar om minoriteter är det till stöd för deras särskiljning och särskilda rättigheter. Att anklaga mig är att vrida det hela 180 grader och medvetet misstolka.

Avgångskrav under 2014

Flera avgångskrav riktades mot Söder efter intervjun 2014, som menade att hans uttalanden misstolkats. Han fick dock stöd av den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén som menade att uttalandena i sak var rätt.

Björn Söder säger att han skrev inlägget på Centerpartiets Facebooksida eftersom Annie Lööf i onsdagens partiledardebatt, och även tidigare, tog upp uttalandena från 2014 som bevis för rasism inom hans parti.

– Det gör hon med vetskapen att jag inte kan försvara mig. Jag skulle gärna möta Annie Lööf i en debatt kring det här och jag tänkte att ”nu får det vara nog”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.