Foto: TT

Söder om samerna: ”Problem med för många nationer”

Uppdaterad
Publicerad

Han accepterar samer, men vill inte ha för många nationer i Sverige. Det säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i en intervju med Dagens Nyheter.

I intervjun talar Söder om den samiska nationen och om tornedalsfinnar. Han säger att han accepterar dom, men att det kan bli ett problem om det blir för många nationer i Sverige.

Samer är inte svenskar

Han talade också om vem som är svensk – och nämner judar och samer som exempel på grupper som visserligen kan vara svenska medborgare, men enligt hans uppfattning inte är svenskar om de inte ”assimileras”.

Sverigedemokraternas pressektreterare säger så här om uttalandet.

– Som jag uppfattar det handlar det om ett generellt resonemang. Vi tycker att samerna har rätt att bevara sin kultur i Sverige. Det kan aldrig bli för många samer, säger Kinnunen till SVT.

SD vill öka bidraget till samerna

Vad tycker SD egentligen om samer och tornedalsfinnar?

– Det är en minoritet som levt i Sverige i generationer. Dom har rätt att bevara sin kultur i Sverige och målet är att de ska ha en samisk identitet.

– Vi vill öka statsbidragen till samerna och vi tycker absolut inte att dom ska diskrimineras. Vi är för ett samiskt självstyre även om vi inte vill utöka det, säger Kinnunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-utspel om nationella minoriteter

Mer i ämnet