Sjöstedt: Jag tycker att du ska avgå, Björn Söder

Uppdaterad
Publicerad

I tisdagens Gomorron Sverige möttes Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Sverigedemokraternas Björn Söder, i en debatt om Söders uttalanden om huruvida nationella minoriteter kan anses som svenska.

Jonas Sjöstedt gick direkt ut med att han kräver att Björn Söder lämnar in sin avskedsansökan som riksdagens andre vice talman.

– En talman som inte vill känna vid sitt eget folk kan inte företräda Sverige utåt på ett bra sätt, säger Sjöstedt.

Björn Söder upprepade att han anser sig missförstådd och att hans budskap har vantolkats i intervjun. Han menar att det inte heller är konstigt att han gör politiska uttalanden trots sin roll som talman.

– När det gäller talmansposten har Jonas Sjöstedt missförstått detta. Vi som vice talmän är politiker som alla andra. Det förutsätts att vi ska engagera oss i det politiska arbeter som vilka riksdagsledamöter osm helst, säger Björn Söder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-utspel om nationella minoriteter

Mer i ämnet