Foto: SVT Forum

Hälsade Söder på nordsamiska i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Först Rossana Dinamarca. Nu är det fler som trotsar andre vice talman Björn Söder. Jan Lindholm (MP) hälsade talmannen på nordsamiska:

– Riihkabeaivvi sardnideaddji.

När man börjar ett anförande i riksdagen ska man inleda med orden ”herr talman” eller ”fru talman”. Det vägrade vänsterpartisten Rossana Dinamarca i måndags efter SD:s Björn Söder, andre vice talesman, hade gjort uttalanden om att judar och samer inte är svenskar om de inte ”assimileras”. I dag fortsatte kritiken mot Björn Söder. Jan Lindholm från Miljöpartiet sa förvisso ”herr talman” – men på nordsamiska.

Och det tog inte slut där.

SD-utspel om nationella minoriteter

– Shalom herr talman, sa sedan Karin Rågsjö (V).

Även Pernilla Stålhammar (MP) valde ett annat språk, romani, när hon tilltalade talmannen, uppger dn.se. Hälsningen fick Björn Söder att komma med ett tillrättavisande: ”herr talman heter det”.

Ett språk

Talman Urban Ahlin framhåller att det bara används ett språk i riksdagen och det är svenska. Markeringarna mot Björn Söder kommenterar han så här:

– När vice talmännen går in i stället för mig, har de ett annat uppdrag än när de är vanliga riksdagsledamöter och ska föra fram sitt partis politik. Och jag menar att det är viktigt att man upprätthåller ett slags attityd till talmansämbetet.

Visa respekt

Det finns inte reglerat någonstans att man ska säger herr eller fru talman, men det har varit praxis i decennier. Bakgrunden är att ledamöterna ska debattera genom talmannen för att det inte ska uppstå för hårda konfrontationer mellan två ledamöter.

Söder säger att han personligen inte tar åt sig.

– Men det är beklagligt, man skulle kunna förvänta sig lite mer av riksdagsledamöterna hur man uppträder, vett och etikett, säger han till Ekot.

SD:s tillfällige partiledare Mattias Karlsson tycker att markeringarna mot Söder är olyckliga.

– Har man synpunkter mot honom som företrädare för SD så ska man markera mot honom i den rollen. I rollen som talman har det inte framförts någon kritik mot Björn Söder vad jag vet, säger Karlsson till TT.

Statsminister Stefan Löfven säger att han utgår ifrån att man behandlar alla med respekt men att ledamöterna får ta ansvar för sina formuleringar.

På Twitter fortsätter hashtaggen #Intemintalman att leva, som startades efter Rossana Dinamarcas kommentar i måndags – där folk demonstrerar sitt missnöje mot Björn Söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-utspel om nationella minoriteter

Mer i ämnet