Samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén och Björn Söder (SD). Foto: SVT/TT

Mattias Åhrén: Samer är inte svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Samer är inte svenskar, säger samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén och menar att SD:s Björn Söder i sak har rätt. Det är ju därför vi har ett Sameting och rätt till utbildning på samiska, säger Mattias Åhrén.

Reaktionerna lät inte vänta på sig när Sverigedemokraternas partisekreterare, tillika riksdagens andre vice talman, Björn Söder i Dagens Nyheter gjorde uttalanden om huruvida samer är svenskar eller inte. Nu ger den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén sin syn på debatten och menar att Söder i sak har rätt – samer är inte svenskar.

– Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte. Det är därför vi har ett Sameting, rätt till att ha undervisning och utbildning på samiska och det är därför vi har särskilda rättigheter till landområden och naturresurser, säger Mattias Åhrén.

Han menar att det i grund och botten är mer farligare argument att säga att samer är svenskar.

– Därför att det i leder till assimilering och i slutändan till att den samiska kulturen försvinner, menar Åhren.

Olika dimensioner av diskriminering

Det är många som reagerat mot Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders uttalande. Bland andra Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic. Även Diskrimineringsombudsmannen (DO) Agneta Broberg menar att det leder till att samer och andra grupper diskrimineras och särbehandlas i Sverige. Visserligen finns det åsiktsfrihet men när åsikter leder till diskriminering så är det en helt annan sak, säger Broberg.

Mattias Åhrén menar att det finns två olika dimensioner av diskriminering.

– En del är att alla ska behandlas lika. Det är det DO syftar på, men från samiskt och urfolks perspektiv så är den andra dimensionen – att olika behandlas olika. Mycket viktigare att man har rätt till särbehandling om man har en kulturell bakgrund som är annorlunda än majoritetsbefolkningen. Det är ju det som ger rätt till land för samerna, rätt till utbildning på samiska och ett eget parlament, säger Mattias Åhrén.

”Viktigt att vi blir sedda som annorlunda”

Mattias Åhrén förstår att folk reagerat på Björn Söders uttalande då de förmodligen är inne på vad man tror är motivet bakom, men att Åhrén menar att uttalandet på ett vis är modernt ur juridisk synpunkt.

– I internationell rätt har det faktiskt slagit igenom, att olika fall ska behandlas olika.

Tror du att fler människor ser den kopplingen?

– Nej, men det kanske sjunker in. Man får gärna ta debatten – om sådana här uttryck, men det får inte bli så att det slår över till det andra hållet. Det är väldigt viktigt för den samiska utvecklingen och samiska rättigheter att vi faktiskt blir sedda som annorlunda än svenskarna, säger Mattias Åhrén.

Läs mer på Ođđasats sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.