Protest i kammaren mot Björn Söder

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, tillika andre vice talman, växer efter helgens uttalande om att judar och samer inte är svenskar. Nu har den nått ända in i riksdagens kammare.

Folkpartisten Roger Haddad kritiserade Söder i en debatt om integration – när Björn Söder satt som talman.

Söder påpekade då att han som sittande talman inte har rätt att kommentera inlägget.

”Inte min talman”

Även vänsterpartisten Rossana Dinamarca markerade genom att vägra säga ”herr talman”, vilket är brukligt. När Söder då påpekade att man ska säga herr talman, svarade Dinamarca:

-Du är inte min talman.

Även Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, kritiserar Söder och ska ta upp saken med övriga partiers gruppledare. Eneroth tycker att det är anmärkningsvärt att riksdagens andre vice talman uttrycker sig så som han gör i intervjun.

-Jag tycker att talmännen ska representera Sverige på ett bra sätt. Det innefattar hela Sverige och alla som bor i Sverige, säger Eneroth.

Han anser att Söder nu ska överväga att avgå.

Inga verktyg

-Det finns inga formella verktyg för riksdagen, utan det är upp till Björn Söder själv att fundera över konsekvensen av sina uttalanden, säger Eneroth med tillägget:

-Det är ett extraval den 22 mars, och efter det ska det väljas nya talmän. Jag tycker att det här visar att han med den typen av uttalanden inte är lämplig för uppdraget.

Talman Urban Ahlin säger till Aftonbladet att det är ett missförstånd att de vice talmännen lyder under samma regler som talmannen.

-Som vice talman finns det inga begränsningar. Där förväntas det att man ska vara som vilken ledamot som helst utan just när man träder in i mitt ställe som talman. När vice talman agerar på mitt uppdrag, det vill säga sitter i kammaren i stället för mig, då finns det regelverk för hur talmannen ska bete sig. Då ska man vara politiskt neutral och företräda riksdagen, säger Ahlin till tidningen.

V-ledaren Jonas Sjöstedt motsatte sig att SD, som är riksdagens tredje största parti, skulle få en talmanspost. På måndagen twittrade han:

”Vänsterpartiet saknar helt förtroende för Björn Söder. Hans rasistiska uttalanden skämmer ut riksdagen och Sverige. Dags att avgå som talman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.